
Vetedeg:
1 msk kardemumma
3 dl.mjölk
50 gr. jäst
1 1/2 dl.socker
1/2 tsk salt
150 gr.smör
1 ägg
12 dl vetemjöl
Gör så här:
1.Smält smör häll på mjölken kardemumma och värm till 37 gr.
2.Smula ner jästen i en bunke oh lös upp den med mjölkblandningen kläck i ägget och blanda häll därefter på mjölet i omgångar medans blandaren går och kör smidig.
3.Jäs under bakduk i 50 min till dubbel storlek.
4.Sätt ugnen på 200 gr.
5.Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ut till 4 längder varav varje delas i 5 bitar som rullas riktigt runda och fina ,blir det en skarv lägg den nedåt på bakplåtspapper.Låt stå och jäsa under bakduk i 40 min.därefter fyll med vanilj kräm och ställ in i ugnen.
Vaniljkräm:
5 dl. mjölk
1 vaniljstång
1/12 dl socker
7 äggulor
11/2 dl maizena
50 gr smör
Gör så här:
1.Koka upp mjölken lägg i vaniljstången som du delat på mitten och skrapat ur fröna rätt i kastrullen .Låt koka en 1/2 minut ställ från värmen och taur stången.
2.Vispa äggulorna med maizena och socker tills det blivit fluffigt el. pösigt.
3. slå över den varma mjölken och vispa ihop häll sen tillbaka i kastrullen och låt sjuda under kraftig vispning hela tiden .
4. Häll över blandningen när den tjocknat i en kall skål och blanda i smöret under kraftig omrörning tills den blivit riktigt slät.
När krämen svalnat något fyll en spritspåse med rund tyll och stick in tyllen direkt i mitten på bullen och fyll upp .
Skär jordgubbar i små bitar och lägg i en eller ett par st .i varje vaniljklicksmitt och tryck ner de lite.
Ställ in i ugnen 200 gr. i ca.7-8 min el. tills de ser klara ut med en gyllenbrun färg.
Smält lite smör och pensla dem när de är ljumna och rulla runt i strösocker dock inte vaniljklicken/solen.;)
Alla kanske ej går åt frys dem utan socker och när du tar fram och de tinat så smält smör och rulla dem då i socker.
Åh vad gott :)