Älg carpaccio med balsamicoglace och riven parmesan

Jag vet har varit väldig dålig på att uppdatera men det beror på att jag legat på sjukhus och
 har helt enkelt ej haft ork eller lust(inget allvarligt ,bara stelopererad i ryggen) ...hoppas dock att ju bättre jag blir så ökar ork och lust igen;)
 
Håll till godo så länge med detta fantastiskt enkla recept på en härlig förrätt.
 
Om ni har en bit älgfile´eller älgryggbiff så passar det utmärkt.
Älg carpaccion:
ta en bit älg direkt från frysen skiva tunna fina skivor och lägg omlott på en tallrik.(ca:6-7 skivor ,ca.80-90gr per port.)Skär gärna på skärmaskin...
Salta och peppra med en kvarn direkt över.
 
På med sallad du tycker om mitt på älg carpaccion typ ruccola,frisse´mm
Över detta grovriver man parmesanost .
 
balsamicoglace: 4 port
1 dl.balsamvinäger
2 msk honung
Kokas ihop en liten stund om man vill kan man reda lite granna med maizenaredning...Låt kallna !
Ringlas över och runt om älgen och salladen!
 
Bon Appetit!!!
 
 

Solbulle med jordgubbar


Vetedeg:
1 msk kardemumma
3 dl.mjölk
50 gr. jäst
1 1/2 dl.socker
1/2 tsk salt
150 gr.smör
1 ägg
12 dl vetemjöl
Gör så här:
1.Smält smör häll på mjölken kardemumma och värm till 37 gr.
2.Smula ner jästen i en bunke oh lös upp den med mjölkblandningen kläck i ägget och blanda häll därefter på mjölet i omgångar medans blandaren går och kör smidig.
3.Jäs under bakduk i 50 min till dubbel storlek.
4.Sätt ugnen på 200 gr.
5.Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ut till 4 längder varav varje delas i 5 bitar som rullas riktigt runda och fina ,blir det en skarv lägg den nedåt på bakplåtspapper.Låt stå och jäsa under bakduk i 40 min.därefter fyll med vanilj kräm och ställ in i ugnen.
 
Vaniljkräm:
5 dl. mjölk
1 vaniljstång
1/12 dl socker
7 äggulor
11/2 dl maizena
50 gr smör
Gör så här:
1.Koka upp mjölken lägg i vaniljstången som du delat på mitten och skrapat ur fröna rätt i kastrullen .Låt koka en 1/2 minut ställ från värmen och taur stången.
2.Vispa äggulorna med maizena och socker tills det blivit fluffigt el. pösigt.
3. slå över den varma mjölken och vispa ihop häll sen tillbaka i kastrullen och låt sjuda under kraftig vispning hela tiden .
4. Häll över blandningen när den tjocknat i en kall skål och blanda i smöret under kraftig omrörning tills den blivit riktigt slät.
 
När krämen svalnat något fyll en spritspåse med rund tyll och stick in tyllen direkt i mitten på bullen och fyll upp .
Skär jordgubbar i små bitar och lägg i en eller ett par st .i varje vaniljklicksmitt och tryck ner de lite.
 
Ställ in i ugnen 200 gr. i ca.7-8 min el. tills de ser klara ut med en gyllenbrun färg.
Smält lite smör och pensla dem när de är ljumna och rulla runt i strösocker dock inte vaniljklicken/solen.;)
Alla kanske ej går åt frys dem utan socker och när du tar fram och de tinat så smält smör och rulla dem då i socker.

Bullar med rabarber

 
 
 
 
Ingredienser till ca:40 st
50 gr.jäst
3 dl mjölk
150 gr smör
0,5 tsk salt
1 dl socker
1,4 l vetemjöl
2 tsk kardemumma
 
Gör så här:
1.Smält smöret och häll på mjölken samt socker,salt och kardemumman .(detta ska vara 37 gr)
häll detta på jästen i en bakmaskin/assistent och rör tills jästen löst upp sig.
2.Häll på mjöl ( spara 1 dl till utbakning) och knåda degen smidig i 5 min.
Låt bull degen jäsa övertäckt i 30 min.
3.Gör under tiden båda fyllningarna .
4.Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop degen och dela i 4 delar.
5.Kavla ut en bit i taget och bred först på fyllning 1. Ovanpå denna breds mitten partiet ut med rabarberkompott.
6.Rulla ihop som en rulltårta och skär i lagom stora bitar(10 av varje bit) och lägg i bakformar.
7.Pensla bullarna med 1 ihoprört ägg och på med pärlsocker.Låt jäsa i ca.30 min.
8.sätt ugnen på 225 gr. Bakas i ca.6-10 tills de fått lagom fin färg.
 
Fyllning 1
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
150 gr smör
1 dl socker
Gör så här:
allt blandas väl
 
Fyllning 2
Rabarberkompott
1050 gr
1,5 dl socker
5 dl vatten
4 msk maizena mjöl + 5 msk vatten blandas
 
Gör så här:
Skala o skiva rabarberna i små bitar.
Häll vatten ,socker, rabarberna i en kastrull och låt sjuda på svag värme i ca.8 min häll på maizena blandningen o låt koka upp .ta av från värmen o låt kallna.